Stand van zaken arbitrage

« Terug naar het overzicht17 juni 2018-Peter Edens

De competitie zit er op. Behoudens beslissingswedstrijden dan wel NK's, kunnen we de stand van zaken opmaken.

 Zijn we er ook dit jaar weer in geslaagd voldoende wedstrijden te fluiten? Het antwoord op deze vraag is JA. Met dank aan Martijn Bos, Alwin Hirschfeld, Matthijs Welter, Cees Visser, Thomas de Vette en alle reservescheidsrechters die toch de wedstrijd bij ons op het veld/zaal moesten fluiten omdat er geen scheidsrechter was. Ook mijn persoontje heeft een duit in het zakje gedaan met scheidsrechters beoordelen of begeleiden.

Zowel in de zaal als op het veld zijn we in de plus gebleven. Op het veld is het uiteindelijk kiele kiele geworden. Helaas heeft Cees Visser zijn lidmaatschap van KOAG opgezegd. Via deze weg wil ik Cees dan ook heel erg bedanken voor zijn inzet voor KOAG in het algemeen en voor alle spelers en speelsters die in het wedstrijdkorfbal spelen.

Met een scheidsrechter minder en met dezelfde verplichting gaat het volgend seizoen heel moeilijk worden onze verplichting te halen. De reden hiervoor is dat zowel Thomas als Martijn hebben aangegeven ongeveer de helft minder te zullen gaan fluiten. We gaan dan voor het eerst in jaren in de negatieven komen en zullen dan een boete moeten gaan betalen.

Al in een eerder artikel heb ik de problematiek van de arbitrage aangegeven. Het is ABSOLUUT noodzakelijk dat er spelers en/of speelsters opstaan die de cursus scheidsrechter willen gaan volgen om zodoende voor KOAG te kunnen gaan fluiten. Maak je niet druk over de studieduur van de nieuwe opzet van deze cursus. Die is beduidend anders van opzet dan voorheen. De nieuwe cursus gaat uit van wat je al wel kan en wat je nog mist. Een cursus op maat zeg maar. Voorwaarde is wel dat je de korfbalmasterz hebt behaald.

Iedereen wil graag korfballen. Iedereen gaat er vanuit dat er dan een scheidsrechter op het veld staat. Dit gaat niet zomaar. Ook dat zijn mensen die graag er voor willen zorgen dat JIJ korfbal kan spelen.

Willen we het 'streng' spelen, dan zou KOAG moeten eisen dat er uit elke ploeg 1 persoon is die extern, dus buiten de deur, wedstrijden kan en wil fluiten. Stel dat het zo is dat elke ploeg er eentje levert, dan krijgen we er ineens 6 fluitisten bij. Die hoeven trouwens niet elke week te fluiten hoor. Stel dat je om de twee weken een wedstrijd fluit, dan kom je zelf tot zo'n 12 a 14 wedstrijden in een heel seizoen.

Met elkaar moeten we zorgen dat we het niveau van het korfbal hoog kunnen houden. Dan kan alleen maar als we veel ploegen in het wedstrijdkorfbal kunnen plaatsen. Dat heeft dan wel consequenties.

In september start de nieuwe opzet van de scheidsrechterscursus. Bij voldoende aanmeldingen zou ik kunnen proberen die opleiding naar KOAG te krijgen. Meld je aan bij mij via een whatsapp of via mijn mailadres peter@edensjes.nl

Als laatste nog een oproep je aan te melden voor de jurytafel. De B1 en het eerste gaan in de zaal met jurytafel spelen. We hebben daar zeker 5 a 6 vrijwilligers voor nodig.

En zorg er voor dat je de korfbalmasterz haalt! Als je de code kwijt bent, kan je die ook bij mij opvragen.

Namens de TC, Peter Edens

 

Onze adverteerders: